
כשהיה נמברטו עדיין בבטני, הייתי אני עסוקה בהרמת הבית שקנינו מהריסותיו. את מרבית ימי העברתי לצידו של בניטו, איש שיפוצים טיפוסי שעסק בעיקר בלהבטיח וקצת בלקיים. בניטו מכסיקני. אולי בגלל זה נמברטו אוהב שעועית אהבת נפש.
לרגל אהבתו הגדולה של הינוקא, הפשלתי שרוולים והשרתי שעועיות כיומיים. בואו נגיד שהיה זה בעבור הבריאות שבהשריה ארוכה ונתעלם מהעובדה שפשוט לא יצא לי להגיע לזה. אם אתם מטעמים אלו או אחרים משרים את השעועית שלכם למשך זמן ארוך (רצוי ולא דורש הרבה מאמץ), נא לדאוג להחליף לה מים מדי פעם, בכדי שזו לא תתחיל לתסוס. מהשעועיות הכנתי לו צ'ילי, מאכל שיכול להיות תענוג כשמכינים אותו עם הרבה התכוונות.
קצת מצחיק שאין אף צ'ילי בצ'ילי שלי- אבל ככה זה עם ילדים… אם אין לכם בעיה להתקין תבשיל חריף, הוסיפו צ'ילי או שניים לשלב הבישול. אם אתם כמוני, צריכים להתחשב באוכלוסיה, דאגו שיהיה לידכם בקבוק רוטב צ'ילי אדום חריף ממנו תוכלו לטפטף כשאהבה נפשכם.
קטנה על שעועיות: כן להשרות, לא להשרות, כן גזים, לא גזים, כן מלח, לא מלח- כל כך הרבה חוקים ואף לא אחד שעובד ת מ י ד. מנסיוני שלי אני למדה שהרבה מענייני הגזים, רכות או התפרקות בבישול, תלויים דוקא בטריות ובסוג השעועית ולוא דוקא בהשריתה. מהסיבה הזו אני אוהבת תמיד לערבב כמה סוגים, מתוך הנחה שכל סוג יתן גוון שונה מעט לתבשיל. וכן, אני מוסיפה מלח כבר מההתחלה, למרות תאורית הקונספירציה בקשר למלח ולקיטניות.
אוכלים חם ומהביל, כנהוג במחוזותי עם המוןןןןןן בצל ירוק קצוץ דק.
הנמברטו אוהב לערום את זה על נאצ'וס ולדחוס לפה בצורה כזו, שתאפשר לחצי מהעסק לנחות לו ישר על החולצה. ככה אפשר להרים את זה תוך כדי מריחה ואח"כ גם לנגב על החולצה (בחלקיה היותר נקיים) את הידיים. כיף גדול.
ך


צ'ילי 4-6 מנות
ריבוי התבלינים יכול להביא עליכם הרהורים בדבר התוצר הסופי וטעמו. הרשו לי להרגיע ולומר: הבישול הארוך מרכך את כולם ומאחד את טעמם- מתקבל תבשיל ארומטי ועמוק ואם השעועיות החליטו להתחשב בגופכם השבע, מה טוב
1 בצל גדול -קצוץ דק
2 גבעולי סלרי- קצוצים דק
4-5 שיני שום קצוצות
מעט שמן
350 גר' בשר בקר טחון (ברור שאפשר גם עוף או הודו וכן, זה ישנה מעט טעמים)
1/4 1 כוסות שעועית יבשה- מושרית ללילה אחד או יותר
1 כפית גדושה כמון, 2 כפיות פפריקה, 1 כפית אורגנו יבש, 1/2 כפית כורכום, 1 כפית סוכר
מלח ופלפל גרוס טרי
1 רסק עגבניות קטן
2 עגבניות מרוסקות על פומפיה ללא קליפתן
* אם אתם בעניין של חריף- פלפל צ'ילי טרי מנוקה וקצוץ
מאדים את הבצל, הסלרי והשום באיטיות בסיר גדול ומכוסה, תוך ערבוב מדי פעם. את השעועית המושרית מסננים ושוטפים.
מוסיפים את הבשר לסיר, מגבירים את הלהבה לחזקה ומטגנים את הבשר, תוך כדי פירוקו בעזרת גב כף עץ (שלב שנועד בכדי למנוע הווצרות גושים גדולים של בשר ומתן אחידות). מטגנים את הבשר כמה דקות, מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים אותם עם הבשר כשתיים-שלוש דקות. מוסיפים את רסק העגבניות והשעועית וממשיכים לטגן עוד כמה דקות, תוך כדי בחישה.
מוסיפים כ- 2 כוסות מים (יתכן ובהמשך תזדקקו לעוד) ואת העגבניות המרוסקות, מביאים לרתיחה, מכסים למחצה ומבשלים על אש בינונית-נמוכה כשעה וחצי או עד אשר השעועית רכה לאכילה והתבשיל סמיך מאד.
* * * * * * *
האיש נוסע להכות תורתו בספרדים ואני נדחסת למזודה שלו ונוסעת גם…
כשאחזור ספוגת טאפאסים ותמונות, נתראה שוב ועד אז-
חג פורים שמח!
אוזני המן עוגת פרג
קבלי טריפל פפריקה צ'ילי:
http://www.food52.com/recipes/935_triplepaprika_chili
מומלץ
מעולה !!! בהזדמנות הראשונה ! יש דרך לדעת אם קטניות יבשות טריות ? אני הרבה פעמים לא נכנסת לחנויות שמוכרות משקים כי "לכי תדעי כמה זמן זה יושב שם " .
נסיעה טובה וכיפית ותחזרי עם צילומים , נכון ?
האמת המרה היא שלי אין, אלא אם הן ממש במצב מחפיר ואז את תראי ותביני לבד…
אני פשוט מקפידה לקנות בחנות טבע, במשקל, במקום שבו אני מניחה שהתחלופה גדולה כי יש הרבה תנועת קונים.
איזה תזמון יא אללה. יש לי על השיש צנצנת חצי גאלון מפוצצת בשעועית בשני צבעים שעברה השריה ושטיפות וכלה היתר. מחכה להתבשל לצ'ילי היום כדי להיות מנה צמחונית במסיבת פורים של מחר.
יש לי תחושה שהכנה יום 'קודם תעשה משהו טוב לטעמים, תקני אותי אם אני טועה (אבל בקרוב 😉 ).
הכנתי פיילוט בתחילת השבוע והיה חסר לי עומק, אולי בגלל היעדר הבשר. אני עוד מחפשת את הקסם שיעשה את ההבדל.
בכל מקרה, תודה על רעיון הנאצ'וס. לא עלה על דעתי.
רגע. נראה לי שעליתי על משהו.
במתכון שלך מבשלים את השעועית מההתחלה בתוך הרוטב ולא כמקובל (במליון מתכונים אחרים שפגשתי, כולל השניים שלא משתמשים בשעועית מקופסא) בנפרד ואז עוד זמן עם הרוטב. אוקי. יכול להיות שזה יחסוך לי את העניין של לילה מראש.
תודה 🙂
נסיעה טובה שתהיה לכם ופורים שמח.
יום מראש יהיה מצוין אבל זה ממש טעים גם באותו היום.
אני חושבת שבישול בנפרד מונע מהשעועית לספוג את כל הטעמים וחבל.
נסי להוסיף את כל התבלינים האלו גם בצמחוני ואני בטוחה שיהיה שיפור משמעותי
ב ה צ ל ח ה
וחג שמח!
תודה 🙂
תודה רבה! הרבה זמן ניסיתי לפצח את הרכב התבלינים המדויק של הצילי, ואף פעם לא יצא בדיוק…
עד היום! תודה!
Came out the BEST chili I´ve ever made!!! thanks. again
נראה מטורף! אני ובת זוגתי התלהבנו ואנחנו הולכים לנסות את זה ולדווח לך איך יצא! כל הכבוד ותקבלי דיווחים בקרוב מאוד!
כבר הרבה זמן שאני רוצה להכין צ'ילי, אז אתמול סוף סוף יצא!
לקחתי את המתכון שלך פחות או יותר (פחות העבניות המרוסקות כי מר בחור מפחד, יותר קינמון כי אני לא יכולה בלי + שני גזרים קצוצים) . בישלתי שעתיים פלוס, ויצא פשוט נפלא!
מומלץ להגיש עם קשקבל מגוררת והר של שמנת חמוצה ונאצ'וס כאמור כמובן.
התענגנו על כל ביס… מומלץ ביותר.
יצא טעים! ואפילו הקטקט נשנש לו איזו שעועית או שתיים (לפני שצבע את כל המגש של הכסא+פנים+שיער ברוטב).
טעים!!!!!!
תודה
איזה מתכון חביב.
שעועית שחורה = חוויה מתקתקה מסוג אחר.
כרגע הוכנס לתנור בסיר ברזל לאחר שהובא לרתיחה על הכיריים. כבר עכשיו נטעם מעולה.
כיוונתי ל- 180 מעלות וחשבתי בעוד חצי שעה להנמיך ל- 160 לעוד שעתיים. נראה לך מתאים? קצת כבד לי הסיר הזה לשלוף כל פעם ולבדוק.
נשמע טוב! שיהיה טעים
יצא, כמו שאומרים כאן "טעים ברמות".
תוספת של כוס מים רותחים במחצית זמן האפיה, והתקבל תבשיל טעים וריחני שלא הפך לסתם עיסה.
תודה.
באיזה שעועית מומלץ להשתמש?
והאם אפשר להשתמש בשעועית קפואה?
יש לך צילום באילו סוגים אני השתמשתי אבל בגדול כל סוג יהיה טוב
בקפואה לא השתמשתי מעולם אבל אני מניחה שזמן הבישול יתקצר ואולי תצתרכי לעשות שינוי בכמות הנוזלים
הכנתי ללא בשר. במקומו הכנסתי תפוחי אדמה ובצל. יצא מצויין
הי הילה,
לצערי הרב לא צלח הפעם 😦 השעועית לא התרככה גם לא אחרי שעתיים,הוספתי עוד שתי כוסות מים והתבשיל הפך מרק. אחריי שלושה מתכונים מעולים !! שגרפו מלאאאא מחמאות כנראה שהגיע גם הרגע ליפול..
עצות לפעם הבאה מוצלחת יותר???
אני חושבת שזה תלוי בשעועית- ישנן כאלו שמתרככות מהר וכאלו שלא. בסופו של דבר, התרככות של שעועית לא קשורה למתכון זה או אחר והוספת מים לא אמורה להפוך את זה למרק
בפעם הבאה: שעועית אחרת, לא להוסיף מלח בהתחלה (אני כן מוסיפה אבל טוענים שזה עוזר לריכוך) והוספת מים במנות קטנות עם הבישול במידה ולא רך
מקוה שהמרק היה לפחות נעים (:
היי הילה,
האם כוס ורבע שעועית זה לפני הכמות שצריך לפני ההשרייה או אחרי??
תודה רבה,
דניאלה
הכמויות הן תמיד לפני השריה. אין לי מושג מה וכמה זה אחרי..
שיהיה טעים, הילה
שלום הילה,
כבר הכנתי פעמיים- פעם ראשונה עם שעועית לבנה ופעם שנייה עם שעועית אדומה, ובשתי הפעמים התבשיל היה המון זמן על האש והשעועית נשארה קשה ולא התרככה!!
יש לך רעיון למה??
תודה,
רוני
יש האומרים שאין להוסיף מלח לבישול הראשוני של השעועית כי זה מונע ממנה להתרכך. אני לא עושה את זה אבל אולי, אם לא הולך, כדאי לנסות ולהוסיף את המלח רק לאחר שהשעועית התרככה. היא חייבת בסוף להתרכך, לא?! 🙂